Piața de mobile nu mai are treabă cu pandemia: giganții care și-au revenit deja

de: Alexandru Puiu
11 09. 2020

Pentru un moment, părea că producătorii de mobile vor fi grav afectați de pandemie, iar vânzările se vor duce în pământ. În realitatea, doar unii au avut de pierdut, cu adevărat.

Deși pandemia de coronavirus nu a trecut peste noapte, se pare că din ce în ce mai mulți oameni s-au mai relaxat în privința infecțiilor cu Covid-19. Din acest motiv, au început să și cheltuie bani cu mai multă nonșalanță, iar această realitate poate fi observată în cel mai recent raport al Strategy Analytics. Aceeași companie de analiză s-a aruncat și la niște pronosticuri legate de 2021 și te ajută să înțelegi un pic mai bine cineva va fi mare pierzător al anului viitor.

Conform estimărilor după primul semestru din 2020, majoritatea experților au vehiculat o scădere a pieții de mobile pe acest an de 15,6% față de 2019. În mod surprinzător însă, piața și-a revenit mai repede decât s-a așteptat cineva. Astfel, scăderea pe anul în curs se pare că va gravita în jurul a aproximativ 11%. Ca acest lucru să se întâmple, se pare că vânzările de smartphone-uri din SUA, Europa și India au reprezentat factori determinanți.

Dincolo de trendul general al pieței, Samsung se pare că își va reveni cel mai bine în 2021. Dacă situația actuală se menține, în 2020 va livra un total de 265,5 milioane de unități, pentru un procent din piață de 21%. Huawei continuă să ocupe poziția a doua în top, depășind infim gigantul din Cupertino. Chinezi vor livra până la finele anului 192,7 milioane de unități, în timp ce Apple se rezumă la 190,1 milioane.

Din păcate pentru Huawei, viitorul companiei este unul foarte sumbru. Având în vedere valul de interdicții și companii care refuză să mai colaboreze cu ei, în 2021, ar putea scădea până la 59 de milioane de unități livrate, în timp ce Samsung și Apple vor face o treabă din ce în ce mai bună la capitolul. Trăgând însă linie, cele 1,41 miliarde de telefoane achiziționate în 2019 se vor mai vinde probabil abia în 2022, dacă o va permite pandemia.